Η λέξη Kaizen είναι μια ιαπωνική λέξη που αποτελείται από δύο ιδεογράμματα (kanji) : " Καϊ " που σημαίνει αλλαγή και "Ζεν" που σημαίνει καλό και αναφέρεται σε μια φιλοσοφία που εστιάζει στη συνεχή βελτίωση.

Η φιλοσοφία της συνεχής βελτίωσης εκφράζεται σε όλες τις  βασικές αρχές του Αϊκίντο και στο Kaizen Dojo καλλιεργείται ως τρόπος ζωής μέσω της συνεχούς άσκησης με ασφάλεια.
 • Aikido

  Η τέχνη της μη αντίστασης
  Aikido

  Τι είναι το Aikido

  Έχοντας ως προέλευση την Ιαπωνία το Αϊκίντο αποτελεί σήμερα ένα από τους αποτελεσματικότερους τρόπους ελέγχου της εξέλιξης, σύνθεσης και χρήσης της δύναμης του ατόμου, φυσικής και πνευματικής. Ενώ σε πρώτη επαφή μπορεί να θεωρηθεί ως μία μοναδική μέθοδος αυτοάμυνας – δεν υπάρχει επιθετική κίνηση – προερχόμενη από τις ιαπωνικές πολεμικές τέχνες, ο μαθητευόμενος ανακαλύπτει ότι αποτελεί μία εκμάθηση εναρμόνισης, έναν τρόπο ενδυνάμωσης του μυαλού και του σώματος, με σκοπό την ένωση των φυσικών και πνευματικών δυνάμεων και την καλύτερη ολοκλήρωση του ατόμου.

  Η λέξη ουσιαστικά αποτελείται από τρία ιδεογράμματα (kanji) : «Αϊ» σημαίνει εναρμόνιση, «κι» σημαίνει πνεύμα και «ντο» σημαίνει τρόπος, δρόμος – «Αϊκίντο» λοιπόν σημαίνει «ο δρόμος για την εναρμόνιση του ανθρώπου με το πνεύμα του».
  Το Αϊκίντο αποτελεί ένα περιεκτικό σύστημα τεχνικών «ρίψεων», «κλειδώματος αρθρώσεων», «αμυντικών κτυπημάτων» και «τεχνικών ελέγχου», εμπλουτισμένο με την εκπαίδευση στα παραδοσιακά ιαπωνικά όπλα όπως το σπαθί (boken), το μαχαίρι (tanto) και την ράβδο (jo). Οι μαθητευόμενοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ηλικιών από 8 έως 50 ετών.

  Το Αϊκίντο ιδρύθηκε νωρίς τον 20ο αιώνα από τον Δάσκαλο Morihei Ueshiba στην Ιαπωνία, ως ένα απόσταγμα αμυντικών κινήσεων από τέχνες σπαθιού και κονταριού, kenjutsu, aikijutsu, judo κ.ά. με μία συγκεκριμένη όμως έμφαση από την πρώτη άσκησης στην επικέντρωση της σκέψης, της ενέργειας και την προέκταση της εσωτερικής πνευματικής δύναμης. Βαθιά επηρεασμένος από την πειθαρχημένη εσωτερική ενδοσκόπηση και τον διαλογισμό, αξίες που κληρονομήθηκαν από την Ινδία και την Κίνα, η ιδέα του Αϊκίντο συνελήφθη όχι μόνο ως μέσο αντιμετώπισης αντιπάλων αλλά και ως μέσο προώθησης των θετικών στοιχείων του ατόμου και άμεσα ως μέσο υπέρβασης της ανθρώπινης δυαδικής αντίθεσης.

  Όπως έγραψε και ο Δάσκαλος του Αικίντο Mitsugi Saotome στο βιβλίο του AIKIDO and the Harmony of Nature:  “Το Aikido δεν είναι σπορ. Είναι μια μέθοδος εκμάθησης, μια εκπαιδευτική διαδικασία για την εξάσκηση του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος. Η τεχνική δεν είναι ο αληθινός στόχος, αλλά ένα εργαλείο για προσωπική καλλιέργεια και πνευματική ανάπτυξη.”
  Ένα dojo του Aikido δεν είναι ένα γυμναστήριο. Δεν είναι ένα μέρος για την παρουσίαση του «εγώ» του καθενός, αλλά ένα μέρος για την ανάταση και την κάθαρση του σώματος, του μυαλού και του πνεύματος. Το Dojo είναι ένας ιερός χώρος για την προπόνηση του σώματος και του πνεύματος. Ο χώρος πρέπει να είναι καθαρός και να επικρατεί ησυχία, τάξη και σοβαρότητα. Όσοι βρίσκονται μέσα θα πρέπει να συμπεριφέρονται με σεβασμό και πειθαρχία.

  Η σωστή συμπεριφορά σεβασμού, ειλικρινείας και ταπεινότητας και η κατάλληλη ατμόσφαιρα είναι απαραίτητα στην διαδικασία εκμάθησης και αφού το Aikido είναι μια πολεμική τέχνη είναι απαραίτητα για την ασφάλεια του κάθε ασκουμένου.

  Instructors

  • Sensei Ματζάρας Κωνσταντίνος
   Shidoin, 5th Dan Aikido Aikikai, 4th Dan Iaido
  • Χρονόπουλος Γεώργιος
   Fukushidoin, 3rd Dan Aikido Aikikai, 3rd Dan Iaido
 • Iaido

  H τέχνη του σπαθιού
  Iaido

  Τι είναι το Iaido

  Το Iaido είναι η πολεμική τέχνη στην οποία διδάσκεται η χρήση του παραδοσιακού ιαπωνικού σπαθιού (katana), ο κυριολεκτικός ορισμός του Iaido είναι η διατήρηση ετοιμότητας σε οποιαδήποτε κατάσταση. Οι ασκούμενοι μαθαίνουν να αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά σε ξαφνική επίθεση. Ο σκοπός της άμεσης αντίδρασης έχει ως αποτέλεσμα η τεχνική να είναι υψηλά εκλεπτυσμένη.

  Το Iaido είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική πολεμική τέχνη όπου η προσοχή στη λεπτομέρεια και η σωστή εκτέλεση είναι ουσιαστικές στην επίδειξη της αποτελεσματικής τεχνικής. Η ακρίβεια, η τελειότητα και η δύναμη που απαιτούνται για τις φόρμες (kata) αποκτούνται μέσω σωματικής άσκησης και πνεύματος.

  Τα kata του Iaido εκτελούνται σε μία συνεχή κίνηση. Τα περισσότερα από τα σενάρια έχουν ένα κοινό θέμα, που είναι η εξουδετέρωση της επίθεσης από ένα ή περισσότερους υποτιθέμενους αντιπάλους.
  Το Kanji στη λέξη Iaido (居合道), περιέχει τρία ιδεογράμματα. Το «I» σημαίνει «να υπάρχω».
  Το «AI» σημαίνει «να είμαι σε αρμονία».
  Και το «DO» είναι το ιαπωνικό ιδεόγραμμα για το μονοπάτι ή ατραπό.

  Στόχος του ασκούμενου (iaidoka) είναι να αναπτύξει το πνεύμα του ώστε να είναι ήρεμος, αρμονικός με το περιβάλλον του και σε εγρήγορση, έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε καταστάσεις στη ζωή.

  Instructors

  • Sensei Ματζάρας Κωνσταντίνος
   Shidoin, 5th Dan Aikido Aikikai, 4th Dan Iaido
  • Χρονόπουλος Γεώργιος
   Fukushidoin, 3rd Dan Aikido Aikikai, 3rd Dan Iaido